Menu

UtrustningSom motorcyklist är man sårbar i trafiken. I jämförelse med bilisten, som skyddas av kaross, krockkudde och säkerhetsbälte, är mc-föraren synnerligen exponerad för fara. Varje år omkommer 40-50 motorcyklister och många fler skadas. Enligt Trafikverket är det mellan 300 och 400 personer om året som skadas svårt. Därför är det väldigt viktigt att använda den skyddsutrustning som har utvecklats speciellt för motorcyklister. Vi går här igenom de viktigaste delarna i skyddsutrustningen.

Hjälmen är nog det första man tänker på när man ska åka motorcykel. Hjälmen är extremt viktig att använda, eftersom den tar emot en stor del av stöten om du skulle råka ut för en olycka och fara av motorcykeln. Sedan maj 1975 är det lag på att ha motorcykelhjälm, så där råder ingen valfrihet. Om du tar en passagerare med dig på hojen måste han eller hon också ha hjälm. Enda undantaget är barn under sju år, som istället för motorcykelhjälm kan använda till exempel cykelhjälm. Det man ska tänka på när man köper en mc-hjälm är att den inte ska vara alltför tung, eftersom den i så fall kan skada nacken vid en kollision. För att vara på den säkra sidan bör man heller inte köpa en begagnad hjälm. En använd hjälm kan ha skador som är svåra att upptäcka, till exempel sprickor.

Ryggskyddet skyddar inte ryggraden, men väl mjukdelarna i kroppen. Ett ryggskydd innehåller plattor som fungerar som stötdämpare. Det är värt att investera i ett lite dyrare ryggskydd och inte köpa det absolut billigaste. Dyrare ryggskydd har fått bättre betyg i flera tester. Se till att du köper rätt storlek och att ryggskyddet känns bekvämt. Om det skaver någonstans kommer du inte att vilja använda det. Om ryggskyddet är för stort riskerar du att skada dig vid en olycka, skyddet ska absolut inte sticka upp i nacken. På senare tid har det kommit ryggskydd som är mjukare än de äldre skydden.

Det är inte helt ovanligt att mc-åkare köper för stora motorcykelställ. En anledning kan vara att man har för mycket kläder på sig när man provar ställen. Det är ju vanligast att åka motorcykel under den varma delen av året, och då behövs inte så många plagg under motorcykelkläderna. Så skala av några lager kläder när du ska prova ut ditt ställ! En alltför stor storlek är dåligt av flera skäl. I värsta fall sitter inte förstärkningar och skydd där de ska på kroppen. Vissa kläder har inbyggda ryggskydd, men det är bra att samtidigt använda ett separat sådant för bästa möjliga skydd. Om du har ett ställ av skinn, tänk på att det töjer sig. Därför ska ett skinnställ smita åt mer än ett som är gjort av textil. Känn efter hur stället känns när du sitter på motorcykeln, det är då du kommer att använda det mest.

transport-movers