Menu

RoadracingVill man åt en motorcykelsport som hela familjen kan utöva så är roadracing kanske något att titta närmare på. Oavsett om man vill köra själv eller bara titta så är det en spännande och fartfylld tävlingsform där hastigheten avgör. Grenen roadracing började, kan man säga, 1907 på den lilla ön Isle of Man, mellan Irland och England. Man avlyste helt enkelt några allmänna landsvägar och sedan vann den som körde snabbast varvtid. Loppet körs än idag och kallas Tourist Trophy, TT. Det anser vara real roadracing och är en motorcykelsport man deltar i med livet som insats; ett antal MC-förare har genom tiderna förolyckats på Isle of Man, och även publik har råkat illa ut. Detta är loppet för den som verkligen har is i magen och vill köra på ofta undermåliga vägar som saknar de säkerhetsbestämmelser som finns inom vanlig roadracing. År 1977 plockades loppet bort från VM-programmet efter protester från ett antal förare. Runt 40 000 åskådare brukar komma, och många med sina egna motorcyklar, så att det är en folkfest på två hjul är inte svårt att förstå trots en del tragiska olyckor. I Sverige så är det betydligt säkrare och man har säkerhetsavstånd till banan, så ingen i publiken ska komma till skada.

Bra skor är alltid viktigt när man kör motorcykel. Har man sedan en hoj som kräver lite underhåll mellan loppen eller om man är ute och tittar mycket så är det en fördel med riktigt bra och bekväma skor, som man kan stå i länge utan att få ont i fötter, knän eller rygg. Skor från ecco brukar ha ergonomisk sula och det underlättar när man som åskådare står och tittar på roadracing i flera timmar. För att tävla krävs skinnställ av godkänd standard och detta kan man läsa om i tävlingsreglementet om man vill börja.

Har man barn som vill testa på detta så kan man börja från 7 års ålder med Minimoto – det finns i flera klasser, även för vuxna, och när man blivit 9 år kan man med guldhjälms-licens gå över till roadracing om man vill. I Sverige kör man på specialbyggda asfalts-banor, inte på avstängda vägar och säkerheten är viktig. Man måste ha tävlingslicens och rätt utrustning, och motorcyklarna besiktigas inför varje tävling för att säkerställa att allt är som det ska och att de körs i rätt klass. Riktig tävlingslicens kan erhållas från 12 års ålder och efter det att man fyllt 57 år krävs läkarintyg för att förnya licensen. Roadracing är en ganska krävande sport där det gäller att ha bra fysik, syn och snabb reaktion.

Motorcyklarna man använder är vanliga serieproducerade motorcyklar som man kan köpa i handeln eller för ändamålet specialbyggda och trimmade maskiner. Det finns klasser för både nya och gamla klassiska motorcyklar och det varierar mellan 100 till 1000 cc. Inom minimoto är det 49-110 cc som gäller. Män och kvinnor tävlar på lika villkor i den här sporten, då det är körskickligheten som avgör, inte de fysiska attributen. Inom minimoto kan till och med föräldrar och barn tävla mot varandra, så det är verkligen en sport för alla.

transport-movers