Menu

Köra säkert med motorcykel



Det blir mer och mer populärt att köra motorcykel. Faktum är att antalet motorcyklar i Sverige faktiskt har fördubblats de senaste tio åren. Idag finns det nästan 300 000 motorcyklar, motsvarande siffra för bilar är över 4,8 miljoner. Vi är alltså många som ska samsas i trafiken och därför är det av största vikt att köra så trafiksäkert som möjligt.

Vad ska du som motorcyklist tänka på när det gäller säkerhet? Rent allmänt ska du vara medveten om att en motorcykel kan vara svår att upptäcka för en bilist. Gör dig därför så synlig som möjligt. Försök att försäkra dig om att bilföraren har sett dig om du till exempel ska köra om en bil. Det är särskilt svårt att få syn på en motorcykel som håller hög hastighet och som snabbt närmar sig en bil bakifrån. Det finns två situationer där en mc-förare ska vara särskilt observant. Den första är vid omkörning och den andra är vid vänstersväng. I dessa situationer är det extra noga att försäkra sig om att man som motorcyklist är väl synlig och att man inte kör för snabbt. Att hålla sig till hastighetsbegränsningarna verkar vara något som många motorcyklister tyvärr struntar i, vilket kan få katastrofala följder. Enligt Trafikverkets mätningar är det endast knappt 40 procent av alla mc-förare som håller sig inom hastighetsbegränsningarna!

För att kunna köra säkrare kan det vara bra att veta vilka olyckor som är vanligast. På så sätt kan man själv försöka att undvika dem. Av alla trafikolyckor där motorcyklar är inblandade är singelolyckor de som är vanligast. I de flesta tillbud är det alltså ingen annan än motorcyklisten själv som är involverad. Oftast handlar det om en kollision med något föremål, som till exempel ett träd eller ett räcke. Singelolyckorna sker oftast i en kurva, det kan vara värt att tänka på när man är ute och kör.

Du kan utsätta dig för fara om du lånar en motorcykel som du inte är van vid att hantera. Motorcyklar finns i alla möjliga storlekar och modeller. Tänk efter om du behärskar en motorcykel innan du lånar den. Det som kan hända är nämligen att motorcykeln är tyngre än du tror och då är risken stor att du välter. Förväxla inte att låna en motorcykel med att låna en bil. Det är oftast större skillnad mellan olika motorcykelmodeller än vad det är mellan olika bilmodeller. Om du själv lånar ut din motorcykel ska du försäkra dig om att din vän behärskar den.

transport-movers