Menu

RoadracingSom namnet antyder är det vägar som gäller att köra på i roadracing. Ordet road betyder ju väg på engelska. Dock körs inte roadracing på vilken gata som helst, utan på permanenta asfalts-banor, speciellt utformade för bilar och motorcyklar. Motorcyklarna som används varierar mellan de olika klasserna. Det finns allt från specialbyggda cyklar till rena standardbyggen. En annan faktor som avgör vilken klass du kör i är vilken trimning som är tillåten. Inom roadracing förekommer också historiska race med äldre, klassiska motorcyklar. Det finns även tävlingar för motorcyklar med sidovagn.

En svensk roadracingbana är mellan två och fyra kilometer lång och innehåller både höger- och vänstersvängar. Man kör ett bestämt antal varv på banan och den som kommer först i mål koras till vinnare av loppet.

Förr kallade man ibland roadracing för “TT”. Det kommer från en känd tävling på den brittiska ön Isle of Man, Tourist Trophy. Den första tävlingen anordnades redan 1907 och den körs faktiskt än idag, hundra år senare. Det gör däremot inte det svenska Hedemora TT, ett lopp som nådde höjden av sin popularitet på 1950-talet och som lockade uppåt 100 000 åskådare. Loppet kördes mellan 1933 och 1958. Men något av traditionen lever fortfarande kvar. 2008 firades till exempel 50-årsminnet av det sista loppet i Hedemora.

transport-movers