Menu

Motorcyklar – fordonet och kulturenMotorcykeln är inte bara ett fordon och/eller ett transportmedel. Motorcykeln representerar en hel kultur med klubbar, kläder och musik. I följande text kan du läsa mer om både motorcykeln som transportmedel och om kulturen runt omkring motorcykeln.

Transportmedlet motorcykel

En motorcykel är ett transportmedel med två, tre eller fyra stycken hjul. Fordonet är främst känt med två hjul men det förekommer andra varianter med tre och fyra hjul också. Generellt delas transportmedlet in i tre kategorier: lätta motorcyklar, mellanstora motorcyklar och tunga motorcyklar. Det krävs olika former av körkort för de olika kategorierna. Redan när du är sexton år gammal kan du ta motorcykelkörkort för lätt motorcykel. Först när du är tjugofyra år kan du ta körkort för samtliga kategorier med vissa undantag.

Motorcykeln är ett väldigt smidigt transportmedel oavsett om du behöver transportera dig långa eller korta sträckor. På en tvåhjulig motorcykel kan du ofta skjutsa en passagerare också. Förr var det också vanligt med sidvagnar till motorcyklar. De förekommer fortfarande, men inte i samma utsträckning. Det kommer nya trender hela tiden, det här är trender 2019 och en bit in på 2020.

Tips för att ha råd med din motorcykel

Att äga en motorcykel är inte precis gratis, du behöver dels betala för själva motorcykeln och sedan tillkommer olika kostnader för bränsle, försäkringar, utrustning, körkort och mycket mer. Därför kan det vara svårt att ha råd med en motorcykel. Ett sätt att ändå nå dina drömmar och äga en motorcykel kan vara att ta ett banklån. Om du väljer att låna pengar för att ha råd med din drömmotorcykel kan det vara ett bra tips att kolla in https://lanakuten.com, de kan säkert hjälpa dig nå dina ekonomiska mål. Det går att spara ihop pengarna över tid också, det kan ta flera år dock. Lite beroende på din inkomst och dina andra utgifter.

Det finns förstås en marknad för bättre begagnade motorcyklar också. På det sättet går det att få tag på en bra och fullt fungerande motorcykel lite billigare också.

Motorcykelkulturen

Det finns förutfattade meningar om motorcykeln som ett tecken på en medelålderskris eller fördomar om att det bara är medlemmar i kriminella motorcykelgäng som kör motorcykel. Inget av de båda påståendena stämmer dock. Fast, kanske ligger det mer i den förutfattade meningen om motorcykeln som ett tecken på en medelålderskris, främst för att det är fler som har råd med en motorcykel när de är medelålders.

Det finns andra saker kopplade till kulturen kring motorcyklar också. Ett exempel på det är motorcykelklubbar. Där kan du träffa likasinnade människor, kolla på andras motorcyklar och umgås. På det sättet kan du också få inspiration kring dina nästa relaterade köp, oavsett om det handlar om en ny motorcykelhjälm eller delar till din motorcykel. Det finns förstås forum på internet också.

transport-movers