Menu

Om mc-körkortHar du bestämt dig för att ta motorcykelkort? Vad spännande! Här har vi samlat information om körkort för motorcykel som vi hoppas att du kan ha nytta av.

För att få köra motorcykel krävs att du har ett så kallat A-körkort. Det finns tre olika typer: lätt motorcykel (A1), mellanstor motorcykel (A2) samt tung motorcykel (A). För A1 är åldersgränsen 16 år, för A2 är den 18 år och för A är den 24 år. Det finns dock ett undantag när det gäller A-körkort. Man får ta A-körkort vid 20 års ålder om man har haft A2-körkort i två år. Det kan alltså löna sig att ha koll på reglerna om man är ung och vill få körkort för tung motorcykel så snart som möjligt.

Vilka steg måste man då ta för att skaffa körkort för tung motorcykel? I korthet ser det ut såhär: Du måste börja med att söka ett körkortstillstånd. Först när du har fått igenom din ansökan kan du boka teorilektioner och körkortsprov. Om du vill övningsköra privat behöver du ha en handledare. Du kan spara massa pengar på att övningsköra privat, eftersom du då behöver betala för färre körlektioner. Din handledare behöver dock uppfylla en del krav, exempelvis måste personen vara minst 24 år gammal. Innan du kan köra upp måste du klara av två riskutbildningar samt teoriprovet. Riskutbildningarna motsvarar ungefär halkkörning för bilar. Ett godkänt teoriprov är giltigt i ett år, så inom ett år kan du köra upp så många gånger du vill. Lycka till!

transport-movers