Enduro
Lera som skvätter, motorer som varvar, branta backar och snäva svängar – det är Enduro vi pratar om. Enduro är den motorsport i Sverige som har flest utövare och därför är det kanske inte så konstigt att Sverige är ett av de ledande länderna inom denna gren.
Inom Enduro används en typ av cykel som liknar motocrosscykeln, men som bland annat har mjukare fjädring. Anledningen är att enduro körs i tuffare terräng än motocross, som ju körs på bana. En annan skillnad mellan cyklarna är att enduron är utrustad med belysning. Motorerna i endurocyklarna varierar efter vilken klass man tävlar i. Det finns allt mellan 85 kubik upp till 650 kubik. Liksom inom motocross är österrikiska KTM en stor tillverkare av endurocyklar.
Enduro betyder uthållighet, vilket inte är någon slump. Enduro är verkligen en tävling i uthållighet. Den traditionella tävlingsformen i Sverige kallas Typ 1. Den körs i svår terräng ute i skog och mark. Denna tävlingsform innehåller, i likhet med rally, både specialsträckor och transportsträckor. Tävlingen går i terräng och på stigar varvat med allmänna vägar. En rolig twist på det hela är att förarna själva måste reparera och serva sina cyklar. Därför gäller det att ha förmågan att inte bara kunna köra snabbt, utan även taktiskt. Man får inte bli för trött, man måste ha lite reserver att plocka fram när saker och ting strular. Novemberkåsan är en känd svensk tävling av Typ 1. Den har anordnats på olika platser i Sverige sedan 1915.
Det finns också en annan tävlingstyp, Typ 2. Den brukar bestå av ett eller flera varv på samma bana, och är ett så kallat varvlopp. Här handlar et bara om att komma i mål så snabbt som möjligt. Man tävlar inte i etapper på samma sätt som i Typ 1. En av världens största tävlingar är Gotland Grand National, som körs på hösten. Tävlingen hålls på Tofta skjutfält utanför Visby, där förarna ska köra så många varv de hinner på tre timmar. Gotland Grand National är en av de tre tävlingarna som ingår i en “Svensk enduroklassiker”. De andra är Ränneslättsloppet och Stångebroslaget. Den som genomfört alla tre tävlingar under ett och samma kalenderår får en plakett som bevis.
Det är faktiskt inte bara motorcyklar som kör enduro. Det anordnas även tävlingar för snöskoter. Den organisation som anordnar enduro-tävlingar heter Svemo, Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet.