Menu

SpeedwaySpeedway är en fartfylld motorcykelsport som bjuder på hög hastigheter, snabba lopp och fantastiska uppvisningar i fordonskontroll. Det är en tacksam publiksport där man som åskådare har chans att se och uppleva de bästa förarna i världen på svensk mark. I Speedway är det nämligen tillåtet att köra i flera olika länders serier. I den svenska elitserien kan du därför följa förare från bland annat Polen och Storbritannien, utöver alla svenskar förstås. Eftersom speedway är en relativt liten sport internationellt sett, har man valt denna lösning för att ge förarna bättre förutsättningar att försörja sig.

Speedway körs på ovala grusbanor, så kallade rundbanor. Oftast är de doserade, men banor som endast är tillfälligt uppbyggda kan sakna dosering. Speedway är en lagtävling. Fyra förare, två från varje lag, tävlar om att komma först över mållinjen i varje heat. Hemmalaget har alltid en röd och en blå tyghuva över hjälmarna, bortalaget har en vit och en gul. En tävling består av totalt 16 heat. För att det ska vara tempo i tävlingen finns en tvåminutersregel, som innebär att förarna efter en given signal måste vara klara för start inom denna tid. Detta innebär att det startar ett heat ungefär var femte minut. Varje lag har sju förare och de turas om efter speciella regler att köra. Det går undan i speedway, det är det som gör sporten så fängslande! Ett heat består av fyra varv runt banan och det hela är över på ungefär en minut. Loppet körs moturs, så förarna får kämpa om utrymmet i fyra vänstersvängar innan de går i mål. Poängen som delas ut är 3,2,1 och 0 där vinnaren får 3 poäng, tvåan får 2 poäng och så vidare.

Speedway är alltså en typ av sprinterlopp. En speedway-motorcykel saknar både broms och växellåda så det gäller att ha riktigt bra kontroll över sin cykeloch vara den som bäst hanterar svängarna. Det hela handlar om att utföra kontrollerade sladdar. En speedway-förare ger järnet in i kurvan, men för att inte ramla omkull måste denne parera med en så kallad “broadside”. Därför ser det nästan ut som förarna släpar i marken. Det gäller att placera sig så bra som möjligt, genomföra minsta möjliga sladd för att inte tappa fart, och sedan ösa på under raksträckan. Om man betänker att varje varv genomförs på bara 15 sekunder så förstår man att marginalerna är små!

Speedway är en motorsport som främst har sin popularitet i Europa. Förutom Sverige är speedway stort i bland annat Polen, Storbritannien och Danmark. Australien är också värd att nämnas i detta sammanhang. Den hittills mest framgångsrika speedwayföraren i världen är svensken Tony Richardsson. Han blev svensk mästare redan som 20-åring. Därefter har han vunnit flera världsmästerskap, både i lag och individuellt.

transport-movers