Menu

KTMKTM är ett motorcykel- och sportbilsmärke från Österrike som primärt fokuserar på att bygga motorcyklar för enduro och motocross. KTM grundades, i sin nuvarande bolagsform, 1992 men bolagets rötter sträcker sig ända tillbaka till 1934. Det började på 1930-talet med att Johan Trunkenpolz drev en verkstad i den österrikiska staden Mattighofen. Verkstaden, som var känd under namnet Kraftfahrzeug Trunkenpolz Mattighofen, började efter andra världskriget att tillverka egna motorcyklar. 1953 investerade Ernst Kronreif i företaget som då bytte namn och registrerades under namnet Kronreif & Trunkenpolz Mattighofen. Drygt 40 år senare delades bolaget in i fyra delar, KTM Sportmotorcycle GmbH, KTM Fahrrad GmbH, KTM Kühler GmbH och KTM Werkzeugbau GmbH.

Även om KTM länge varit mest känt för sina offroad-cyklar, så har företaget sedan slutet av 1990-talet utökat sin produktion med fler modeller och tagit allt större marknadsandelar inom street-racing och landsväg. 2008 lanserade KTM en tvåsitsig sportbil, utrustad med en tvåliters turbomatad Audimotor, med namnet “KTM X-Bow”. Efter att KTM gav sig in i motorsporten har de röjt stora framgångar. Med vinster inom flera världsmästerskap är de nu ett av de mest framgångsrika motorcykelmärkerna inom motorsporten.

KTM är idag inte bara känt inom motorsporten utan har även vunnit folks förtroende utanför banan. Sedan 2012 är de Europas största motorcykeltillverkare. För oss svenskar, vars hjärtan klappar lite extra för Husqvarna, är det värt att nämna att KTM är stolta ägare av Husqvarna sedan 2013. KTM äger även motorcykelmärket Husaberg. Tillverkningen av Husaberg lades ner efter 2013 då Husaberg började lanseras under varumärket Husqvarna. Vill du ha en cykel med attityd och som sticker ut med sina kaxiga färger, orange och svart, då är nog en hoj från KTM ett självklart val!

transport-movers