Menu

Köra motorcykel utomlands

0 Comment


Drömmer du om ge dig iväg utomlands på hojen? Fantiserar du om att susa fram bland vackra dalgångar och dramatiska berg i Alperna? Eller vill kanske cruisa runt på Toscanas landsbygd? Känna havets stänk vid norska kusten? Oavsett vilket så har vi samlat lite nyttig information om utlandssemestrar på motorcykel

En del av det roliga med att resa med motorcykel är att planera vilka platser man ska åka till. Gör en rimlig resrutt och planera inte in längre etapper än du vet att du klarar av att köra. Det är bra att i förväg samla in information om det land eller de länder man ska passera. Vilka trafikregler gäller? Finns det skillnader jämfört mot i Sverige? Vilka vägar ska jag undvika? I många länder kostar det pengar att åka på motorvägar.

En annan sak att ha koll på är dina försäkringar. Om din motorcykel är registrerad i Sverige, så gäller din trafikförsäkring oftast inom Europa. Om du ska åka längre bort än så kan det vara nödvändigt att teckna extra försäkringar. I vissa länder måste du kunna visa upp ett “Grönt kort”, ett bevis på att motorcykeln är trafikförsäkrad. Ett sådant kan du beställa av ditt försäkringsbolag. Beställ kortet i god tid, minst två veckor innan du tänker resa. Om du ska köra i ett land som kräver “Grönt kort” så rekommenderas du att också packa ner registreringsbevis och försäkringsbrev. Som tur är tar ju dessa papper inte så stor plats i mc-väskorna. Det är inte alla länder som kräver “Grönt kort”, till exempel behövs det inte om du ska korsa gränsen till något av våra nordiska grannländer. En annan god idé är att ta med en internationell blankett för skadeanmälan. Sök på nätet, där finns blanketter att skriva ut.

Se till att din motorcykel är i bästa möjliga skick innan du ger dig av på en längre resa. Det bästa är lämna in den på service, så vet du säkert att cykeln är i gott skick. Du vill inte bli strandad i någon avkrok på grund av att din mc strular. Lär känna din motorcykel så att du själv kan åtgärda mindre problem. Håll sedan kontinuerlig uppsikt över ditt fordon under resan. Gör dagliga service-kollar. Försäkra dig bland annat om att alla skruvar är åtdragna och kontrollera oljenivån. Glöm inte heller att undersöka däcken med jämna mellanrum. Trevlig resa!

transport-movers