Menu

Isle of Man TT – världens farligaste loppSedan 1907 har det på ön Isle of Man utanför den brittiska kusten körts ett lopp. Loppet heter Isle of Man TT och genom åren har det haft flera olika titlar. Här har bland annat Storbritanniens Grand Prix avgjorts och flera gånger har deltävlingar i VM körts här. Idag är det dock bara ett vanligt lopp och vi ska berätta mer om den här spännande tävlingar på landsväg.

Höga dödstal

Om det någonsin talas om dödens lopp är det ofta det här loppet som omnämns. Genom åren har det skett otroligt många dödsolyckor och faktum är att ungefär 2,5 personer dör varje år när loppet körs. Sedan tävlingen inleddes har den genomförts ungefär 100 gånger och totalt sett har 252 personer omkommit. Ett av de lopp som har drabbats av flest dödsolyckor inträffade 2016 när hela fem personer omkom.

Förarna som deltar betalar givetvis en hög försäkringspremie och att delta i loppet kan många gånger innebära stora kostnader. Om vanliga personer vill delta kan de behöva låna pengar för att ha råd med alla kostnader kring en start, detta kan enkelt göras hos zmarta.se. Det är ett riskfyllt lopp, men samtidigt en stor investering för den som har drömt om att starta en gång i livet.

Anledningarna till de höga dödstalen är många och flertalet olyckor sker i en av alla de kurvor som finns under loppets gång. Banan som loppet körs på heter Snaefell Mountain Course och är 60,7 km lång. Den här sträckan har hela 226 kurvor vilket innebär att förarna måste ha fullt fokus genom hela loppet. Banan ska dessutom köras sex varv vilket innebär att loppet består av hela 1356 kurvor där föraren måste hålla tungan rätt i munnen.

Även om det krävs både rutin och en enorm körkunskap är konkurrensen stenhård. Den snabbaste varvtiden är 17 minuter och 6,682 sekunder, vilket ger en snitthastighet på 213 km/h och detta rekord sattes 2014 av Bruce Anstey, ett rekord som kan bli svårt att slå.

Efter alla olyckor har loppet tappat alla officiella statusar och det är tveksamt om det kommer att få några i framtiden. Trots att det har klassats som alltför farligt för att få ha en officiell status är det inget som årligen hindrar ett stort startfält med entusiastiska förare. De race som körs på asfalterade vägar kallas roadracing, men Isle of Man TT har blivit klassificerat som real roadracing. Det innebär att loppet inte går uppfyller säkerhetskrav som på andra tävlingar är standard.

Bästa föraren i loppet

Tusentals förare har fram tills idag lyckats genomföra loppet. Den som har lyckats vara mest framgångsrik genom alla år är Joey Dunlop. Hela 26 gånger har han stått som vinnare i olika klasser. Vi har även haft svenskar som har tagit sig upp på pallplats och bäst är Börje Jansson. Två gånger har han tagit emot andrapriset.

transport-movers