Menu

Förberedelsetips inför första åketAllt fler svenskar i storstäderna väljer att ta körkort för motorcykel och intresset för det tvåhjulade fordonet ökar. När det gäller utrustning och reservdelar har marknaden blivit än mer tillgänglig tack vare internet. Du hittar det mesta till din hoj direkt på nätet oavsett om det gäller hjul, kläder eller utrustning.

Men vad är viktigast att införskaffa innan det är dags att bege sig ut på vägarna? Vad bör man tänka på? Här ger vi dig tipsen som gör din mc-runda bekväm, säker och trivsam.

Säkerheten först

När du har ditt körkort i handen och är redo att bege dig ut på din första ”ride” gäller det att vara förberedd. Motorcykeln ska vara servad och du bör tvätta den ren och fin inför åkturen. Försäkringen har du förmodligen redan fixat i samband med köpet av hojen, men kontrollera en extra gång att den är giltig. Det är trots allt din egen säkerhet vi talar om och trygga förutsättningar är en självklarhet när du åker motorcykel.

Testrunda och kontroll

Har motorcykeln stått oanvänd ett längre tag är det alltid bra att ta en liten kortare provsträcka innan den långa ”riden” tar vid. Kontrollera så att allting fungerar som det bör och provkör på en varierad sträcka. Glöm inte bort att checka av så att sensorer och lampor fungerar. Har du liksom många andra stylat motorcykeln med läckra extraljuspaket hos Transportstyling.se är det viktigt att kontrollera helljuset. Tipset är att tända extraljusen mot en vägg för att säkerställa att de fungerar optimalt. Det är Transportstyrelsen som ansvarar för regler gällande belysning och lampor på fordon. På myndighetens hemsida går det att läsa mer om diverse trafikregler.

MC-utrustning

Det är främst i storstäderna intresset för att åka motorcykel har ökat. Riksorganisationen Sveriges Motorcyklister sammanställer årlig statistik när det gäller antal tagna körkort och så vidare. Sedan 2007 har exempelvis antalet personer som tar körkort för motorcykel ökat avsevärt i Stockholm. Det gäller inte bara män utan även bland kvinnor och en anledning är ganska säkert den täta Stockholmstrafiken. Med motorcykel är det helt enkelt enklare att ta sig från en plats till en annan än med bil. Men sen finns i regel även ett genuint intresse för motorcykelkulturen bland de svenskar som tar mc-körkort. Den som har en partner som kör motorcykel ser det till exempel som en livsinvestering att kunna njuta av livet på hojen tillsammans.

Oavsett hur stort motorcykelintresset är finns det grundläggande utrustning som alla mc-ägare måste ägna tid åt. Det gäller att hitta lämpliga kläder att köra i och dessa ska vara anpassade till just motorcyklar. Slittåliga textilier som dessutom har inbyggda skydd på exempelvis armar och knän samt rejäla motorcykelkängor är nödvändigt, och utan hjälmen blir det ingen ride!

Den som vill sätta en unik och personlig prägel på motorcykeln kan utrusta hojen med extraspeglar och häftiga extraljus. Det finns idag en stor marknad för fordonsstyling på nätet med bra priser och smidiga leveranser!

transport-movers